Nexd media
Image default
Business / Business Services

Help! Het beeldscherm van mijn laptop geeft strepen, wat nu?

Het zal je maar gebeuren: al op het moment dat het beeldscherm van je laptop aangaat, staat het vol met strepen. Meestal denk je dan meteen dat er iets heel ergs met je laptop aan de hand is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt heel eenvoudig achterhalen wat precies het probleem is en dit oplossen. De strepen kunnen duiden op:

  • Een defect beeldscherm;
  • Een defecte videokaart;
  • Een beschadiging in de bedrading naar het beeldscherm.

Check of het beeldscherm defect is

Om te weten of het scherm van je laptop echt defect is, dien je een tweede scherm op je laptop aan te sluiten. Via de VGA, DVI of HDMI aansluiting aan de zijkant van je laptop is het aansluiten van een extern beeldscherm zo gebeurd. Let er wel even op dat je ook de stekker van het externe beeldscherm in het stopcontact steekt. Start nu je laptop opnieuw op.

Is er beeld? Dan is het inderdaad het beeldscherm van je laptop kapot. De CCFL lamp, ook wel inverter genoemd, is defect en het beeldscherm zal vervangen moeten worden. Ga hiervoor op zoek naar een goede specialist. Maak indien mogelijk alvast een back up van je bestanden. Je weet nooit waar de expert tegenaan loopt en of de laptop nog gemaakt kan worden.

Is er geen beeld en blijft ook een tweede scherm op zwart, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Niet alleen het scherm vertoont dan gebreken, er is een grote kans dat de laptop zelf het probleem is. Hoogstwaarschijnlijk is er iets mis met het videogedeelte op de laptop. Een deskundige is in staat het daadwerkelijke probleem te signaleren en kan oplossingen bieden. Zoek daarom iemand voor PC reparatie Amsterdam.

Check of de videokaart defect is

Om te weten of de videokaart van je laptop defect is, dien je een extern beeldscherm aan te sluiten en in te schakelen. Voor het inschakelen van het beeldscherm, moet je een bepaalde combinatie van toetsen gebruiken. Vaak is dit de ‘Fn-toets’ in combinatie met bijvoorbeeld de ‘F3-toets’. Als het extern aangesloten beeldscherm normaal is een geen strepen geeft, wil dit zeggen dat de videokaart van de laptop niet defect is.

Check of de bedrading naar het beeldscherm beschadigd is

Om te weten of de bedrading naar het beeldscherm beschadigd is, moet je je laptop een paar keer open en dicht klappen, terwijl hij aanstaat. Als het beeldscherm in bepaalde standen geen strepen geeft en in andere standen wel, is het vrijwel zeker dat de bedrading beschadigd is. De bedrading naar het beeldscherm is niet beschadigd als het beeldscherm van je laptop bij het open en dichtklappen steeds hetzelfde patroon van strepen geeft.

Blijkt de videokaart niet defect is en de bedrading niet beschadigd? Dan kun je er met redelijk grote zekerheid vanuit gaan dat het LCD scherm defect is. Het vervangen van het scherm van je laptop kun je natuurlijk je handige neefje laten doen, maar wij raden je aan een laptop reparatiebedrijf binnen te stappen. De specialisten daar weten precies wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat jij in no time weer zorgeloos naar je beeldscherm kunt staren en een filmpje kunt kijken of weer lekker kunt gaan zitten werken!

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/