Nexd media
Image default
Business / Business Services

RVS plaat voor de metaalbouw – Van Geenen B.V.

Een RVS plaat is een product dat niet weg kan worden gedacht uit de metaalbouw. Het is een product dat voor veel toepassingen inzetbaar is en wordt gebruikt bij het maken van grote tanks, machines en andere (grote) constructies. Het is dan ook van belang dat er voor uw constructie of machine gebruik wordt gemaakt van de juiste RVS plaat. Aangezien iedere constructie en iedere machine voorzien dient te worden van een ander formaat, kan van Geenen u voorzien van elke RVS plaat op maat!

Wij bieden verschillende dikte RVS platen aan. Ook voor een geperforeerde plaat bent u bij van Geenen aan het juiste adres! Wanneer er wordt gekeken naar verschillende RVS platen dan kunnen er in grote lijnen vier verschillende hoofdgroepen gekenmerkt worden, namelijk; austhenisch roestvast staal, ferritisch roestvast staal, martensitisch roestvast staal en duplex roestvast staal. 

Veel voorkomend 

Austhenisch roestvrij staal is een RVS plaat waar vaak gebruik van wordt gemaakt. Types die veelal worden gebruikt zijn RVS 304 en RVS 316. Hoe het komt dat dit materiaal populair is, is omdat deze niet enkel zeer goed vormbaar is, denk hierbij aan bijvoorbeeld dieptrekken en buigen, maar ook zeer goed te slijpen en te polijsten is! Daarnaast beschikt deze RVS plaat over een uitstekende corrosiebestendigheid en is deze goed lasbaar! 

Warmgewalst versus koudgewalst 

Een warmgewalste plaat kenmerkt zich door de ruwe walshuid die met een grove korrel moet worden voorgeslepen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een RVS plaat dikker dan acht millimeter, zal er eigenlijk standaard gekozen dienen te worden voor warmgewalst. Tevens moet er vanuit technisch of visueel oogpunt vaak na worden geslepen. 

Een koudgewalste RVS plaat is een stuk minder ruw dan de warmgewalste RVS plaat en doordat er vaker wordt na gewalst met zeer gladde walsen, krijgt de plaat en licht grijze laag.  

Ruwheid  

De ruwheidswaarde (RA) ligt bij een warmgewalste RVS plaat hoger (RA: 3) dan bij een koudgewalste RVS plaats (RA: 0,3). 

De ruwheid van een is voor menig bedrijf van belang. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de foodindustrie of de schoonmaakindustrie, is het van belang dat een RVS plaat zo glad mogelijk is omdat dit gemakkelijker schoon te maken is en omdat er op gewerkt moet worden. 

Vooral in de foodindustrie zijn er strenge regels verbonden aan hygiëne en door middel van erg vlak materiaal draagt een RVS plaat bij aan het vergemakkelijken van de schoonmaak. 

Waarom slijpen? 

Een slijpbewerking wordt meestal toegepast wanneer er gekozen wordt voor galvaniseren. Dit houdt in dat een RVS plaat ook verkoperd, vernikkeld, verchroomd, verzinkt en verguld kan worden.  

Wanneer u al weet dat u kiest voor een van bovenstaande galvanische processen dan is het belangrijk hier al rekening mee te houden in de engineer fase zodat de bewerkingskosten laag gehouden kunnen worden. 

Bij Van Geenen kunt u terecht voor al uw RVS platen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

https://vangeenen.nl/rvs-plaat