Nexd media
Image default
Auto's en Motoren

Soorten krassen op de auto en hoe je deze kunt repareren

Krassen op auto’s zijn vervelend omdat ze er slecht uitzien, een auto ouder doen lijken en duur kunnen zijn om te repareren. Krassen zijn ook een teken van slecht onderhoud, wat aangeeft dat je je voertuig niet goed hebt onderhouden. Wanneer je een deuk of een ongeval hebt, kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Je zou dit kunnen voorkomen met een Opti coat, maar gelukkig weet een garage ook goed wat ze moeten doen om de schade te herstellen. Ze moeten in staat zijn om je auto te repareren dankzij hun kennis en ervaring op dit gebied.

Ondiepe kras

Een ondiepe kras op een auto verwijst over het algemeen naar kleine schade die minder dan 0,15 centimeter diep is. De afwerking van de auto kan afbladderen of schilferen. De kras is niet diep genoeg om in de blanke lak te gaan (niet volledig polijstbaar). Deze krassen verschijnen nog steeds op het oppervlak van de verfbeurt, maar ze zijn meestal alleen te zien als je goed kijkt in direct zonlicht. Ondiepe krassen op auto’s zijn kleine krasjes die niet met een vingernagel kunnen worden gevoeld. Hoewel deze krassen klein en nauwelijks zichtbaar zijn, zijn ze diep genoeg om de blanke lak van je voertuig te verwijderen. De herstelkosten voor het uitdeuken zonder verf zijn aanzienlijk lager dan bij de meeste andere opties, omdat het minder arbeidsintensief is en er geen extra onderdelen gekocht hoeven worden. Gelukkig kunnen oppervlakkige krassen op de carrosserie van een auto relatief eenvoudig worden gerepareerd. Was het gebied eerst met water en zeep en droog het vervolgens volledig af met een zeemlap of microvezeldoek. Breng vervolgens een wrijfmiddel aan met een schuim- of wollen wax aanbrenger. Als de kras er nog steeds is, kun je het proces herhalen totdat het niet meer zichtbaar is.

Diepe kras

Diepe krassen op auto’s zijn moeilijk te repareren en het is niet altijd aan te raden om dit zelf te proberen. Als er een diepe kras op je auto zit, is de kans groot dat je iets met veel kracht  hebt geraakt. Als het klein genoeg is, kun je deze krasse mogelijk zelf repareren. Zo niet, dan moet je je auto naar een professionele garage brengen. Je moet echter nog steeds weten hoe het proces van het repareren van diepe krassen op de auto verloopt. Want hoewel je een garage het werk kan laten doen, moet je er toch voor zorgen dat ze het goed doen. Diepe krassen kunnen worden gerepareerd met verfloze methoden voor het verwijderen van deuken, maar soms is een verfbeurt nodig. Je kunt de schade zichtbaar maken door was of polijstmiddel van de auto te verwijderen en vervolgens alle vuil en aanslag van het getroffen gebied weg te wassen. De diepe kras moet worden geschuurd voordat je een vulmiddel aanbrengt (dit zal ook helpen om de randen van de kras te egaliseren). Zodra dit is gebeurd, breng je vulmiddel aan om het bekraste gebied te bedekken en laat je het uitharden. Wrijf de zichtbare plamuur uit tot je een gladde afwerking hebt en breng dan opnieuw wax/polish aan om de glans van je voertuig te herstellen.