Nexd media
Image default
Gezondheid

Een essentieel instrument voor infectiepreventie

In de mondzorgpraktijk is het voorkomen van infecties van groot belang voor de gezondheid van patiënten en personeel. Autoclaven zijn een essentieel instrument in de infectiepreventie en worden gebruikt om medische instrumenten te steriliseren. In dit artikel zullen we kijken naar de werking van autoclaven en het belang van regelmatig onderhoud en kalibratie. Voor meer informatie kijk dan op Alldent.

Wat zijn autoclaven?

Een autoclaaf is een apparaat dat wordt gebruikt om medische instrumenten, zoals boren, tangen en spiegels, te steriliseren. De autoclaaf werkt door middel van stoomsterilisatie, waarbij het instrumentarium onder hoge druk en temperatuur wordt gebracht. Hierdoor worden alle micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, gedood en worden de instrumenten volledig steriel.

Hoe werken autoclaven?

Autoclaven werken op basis van het principe van druk en temperatuur. Het instrumentarium wordt in de autoclaaf geplaatst en de deur wordt gesloten. De autoclaaf vult zich vervolgens met stoom, waardoor de druk en temperatuur binnenin toenemen. De temperatuur moet minimaal 121 graden Celsius zijn en de druk minimaal 2 bar om de instrumenten te steriliseren. De stoom dringt door tot in alle hoeken van de instrumenten en doodt zo alle micro-organismen. Na het sterilisatieproces wordt de stoom afgeblazen en kan de deur van de autoclaaf worden geopend.

Belang van onderhoud en kalibratie

Om de betrouwbaarheid en veiligheid van de autoclaaf te garanderen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud en kalibratie uit te voeren. Hierdoor wordt de goede werking van de autoclaaf gecontroleerd en kunnen eventuele problemen op tijd worden opgemerkt en verholpen. Ook kan het nodig zijn om de autoclaaf te laten repareren of te vervangen als deze niet meer aan de veiligheids- en hygiëne-eisen voldoet.

Autoclaven zijn onmisbaar in de mondzorgpraktijk om de gezondheid van patiënten en personeel te waarborgen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud en kalibratie uit te voeren om de betrouwbaarheid en veiligheid van de autoclaaf te garanderen. Als u meer wilt weten over het gebruik en onderhoud van autoclaven, neem dan contact op met uw leverancier of fabrikant.