Nexd media
Image default
Bedrijven

Onderweg naar de top met je onderneming

Beginnende ondernemers hebben het zo makkelijk nog niet. Je wilt van alles doen, maar je bent nog helemaal nergens. Je moet aan de slag en hebt nog een lange weg te gaan. Er zijn verschillende fases in een onderneming. Sommige van die fases zijn vervelend, saai, en moeten nou eenmaal gedaan worden. Andere fases zijn leuk, super motiverend, en zullen je een goed gevoel geven. Op het begin van een onderneming zul je echter vrijwel altijd een strak ritme en systeem op moeten zetten om jezelf later niet in de vingers te snijden.

Boekhoudsysteem

Eén van die dingen die je op het begin moet opzetten is een boekhoudsysteem. Een boekhoudsysteem zorgt ervoor dat je jouw administratie in orde hebt, en dat je snel en overzichtelijk toegang hebt tot alle benodigde informatie. Gedeeltelijk doe je dit dus voor de belastingdienst en om negatieve gevolgen te voorkomen. Het andere gedeelte doe je voor jezelf en om ondernemen een stuk makkelijker te maken. Een boekhoudsysteem kan zo simpel zijn als een Excel bestandje dat je zelf bij gaat houden, maar het kan ook veel geavanceerder om jezelf moeite te besparen en toegang te geven tot een organisatorisch systeem van iemand anders. Wat je het beste kunt kiezen en of iets de moeite waard is, is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren en het soort bedrijf dat je hebt. Als ZZP’er met bijna niets te melden op het begin is een Excel bestand vaak al meer dan genoeg.

Vervolg

Als de basis ligt dan kun jij je bezighouden met datgene dat je leuk vindt. Netwerken, nieuwe klanten binnenhalen, maar vooral ook opdrachten aannemen of producten verkopen. Vroeg of laat loop je tegen dingen aan die verbeterd moeten worden, maar dit zijn vaak leuke momenten. Hier wordt je creativiteit en je persoonlijkheid op de proef gesteld, en kun jij als ondernemer echt shinen. Als je eenmaal vaste inkomsten begint te krijgen (de leukste motivatie?) dan kun je echt gaan groeien.

Groei

Bij groei is de vraag: Hoe groot wil je worden? Wat is je ambitie om uiteindelijk te bereiken? Wil je gewoon je ding blijven doen en jezelf kunnen onderhouden? Dan is alles sparen misschien meer dan voldoende. Wil je groter worden? Dan kun je soms beter investeren in groei, en eventueel een jaar met verlies afsluiten door deze investeringen. Dan ben je op weg om een grote ondernemer te worden.

https://www.stip-t.nl/digitaal-boekhoudsysteem/

Gerelateerde artikelen

Start nu met het volgen van online Dutch courses

Volg nu de cursus voor nagelstyliste

Goedkope uitvaart in Rotterdam laten verzorgen