Nexd media
Image default
Business / Business Services

Is een warmtepomp de geschikte oplossing voor de verwarming van uw huis?

Een warmtepomp is een relatief nieuw verwarmingssysteem dat tegenwoordig steeds vaker wordt aangedragen als vervanging van oudere systemen zoals de CV ketel. Dat komt omdat de warmtepomp, vergeleken met oudere systemen een aantal flinke voordelen heeft. Men wordt vaak afgeschrikt door de installatiekosten van de warmtepomp, maar de warmtepomp heeft heel wat voordelen en verdient zichzelf in verloop van tijd bijna altijd terug. Hier onder worden wat kenmerken van de warmtepomp besproken.

 

Installatiekosten

Een van de belangrijkste kenmerken van de warmtepomp die mensen tegenhouden bij het installeren er van zijn de installatiekosten. Deze zijn namelijk tamelijk hoog. Dit komt omdat de meeste warmtepompen hele grote systemen zijn. Een andere reden voor de hoge installatiekosten is dat er certificaten nodig zijn om warmtepompen te mogen installeren. Deze certificaten zijn lastig te behalen en er zijn maar weinig installateurs die ze in huis hebben. Daarnaast moet voor sommige soorten warmtepomp een vergunning aangevraagd worden aan de overheid.

 

Verwarmen of verkoelen?

Een groot voordeel van de warmtepomp is dat hij zowel kan verwarmen als verkoelen. Veel mensen weten dit niet maar een koelkast is eigenlijk gewoon een omgedraaide warmtepomp. De werking en de principes er achter zijn precies hetzelfde maar er zit een klein verschil in het doel. Maar een voordeel hiervan is dat de warmtepomp dus zowel kan verkoelen als kan verwarmen. Dan moet de temperatuur van de warmtebron natuurlijk wel lager zijn dan de temperatuur van de te verwarmen ruimte maar dat is in de winter vaak het geval.

 

Zuinigheid

Een ander groot voordeel van de warmtepomp is dat de warmtepomp een heel stuk zuiniger is dan oudere systemen zoals de CV ketel. Dit komt omdat er geen verbranding plaatsvindt bij de warmtepomp. Deze maakt namelijk gebruik van elektriciteit om warmte rond te pompen in plaats van verbranding om warmte te genereren. Daardoor is de warmtepomp een stuk beter voor het milieu.