Nexd media
Image default
Aanbiedingen

Nieuwe dieren in Nederland: welke soorten komen we steeds vaker tegen in het wild?

Door klimaatverandering, veranderingen in het landschap en menselijke activiteit, komen er steeds meer dieren voor in Nederland die we voorheen niet of nauwelijks in het wild zagen. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van enkele van de soorten die we steeds vaker tegenkomen in Nederland.

Wasbeer

De wasbeer is een Noord-Amerikaanse soort die steeds vaker wordt gespot in Nederland. De dieren worden vooral gezien in de grensstreek tussen Nederland, Duitsland en België. Wasberen zijn bekend om hun nieuwsgierige aard en hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen.

Exotische vogels

Exotische vogels zoals de halsbandparkiet en de nijlgans komen steeds vaker voor in Nederland. Deze vogels zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en Azië, maar hebben zich nu ook gevestigd in Nederland. De halsbandparkiet is vooral te vinden in stedelijke gebieden en heeft zich aangepast aan de Nederlandse winters.

Zwarte zwaan

De zwarte zwaan is een Australische soort die steeds vaker in Nederland wordt gezien. De dieren zijn te vinden op meren en vijvers in stedelijke gebieden, en ze worden vaak gehouden als sier dieren. De zwarte zwaan kan inmiddels als een gevestigde soort worden beschouwd in Nederland.

Reeën

Het aantal reeën in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze grazende zoogdieren zijn vooral te vinden in bosrijke gebieden en zijn bekend om hun schuwheid en vluchtgedrag. Door het toenemende aantal reeën is ook het aantal aanrijdingen met deze dieren toegenomen.

Wolven

De wolf is een soort die de afgelopen jaren steeds vaker in Nederland wordt gezien. Inmiddels zijn er meerdere wolvenroedels gevestigd in Nederland, vooral op de Veluwe. Hoewel de aanwezigheid van wolven nog steeds controversieel is, lijkt de Nederlandse bevolking steeds meer te wennen aan hun aanwezigheid.

Conclusie

De aanwezigheid van nieuwe soorten dieren in Nederland kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het kan leiden tot een grotere biodiversiteit en een interessante flora en fauna, maar het kan ook leiden tot problemen zoals het verdringen van inheemse soorten of het verhogen van het risico op ziektes. Het is belangrijk dat we deze veranderingen in de Nederlandse natuur blijven monitoren en waar nodig ingrijpen om ervoor te zorgen dat het evenwicht in de natuur niet verstoord raakt.