Nexd media
Image default
Aanbiedingen

Het verschil tussen gelaagd en gehard glas

Het verschil tussen gelaagd en gehard glas 

Gehard glas en gelaagd glas staan beter bekend als veiligheidsglas. Hoewel ze beide onder dezelfde term vallen, hebben deze twee soorten glas verschillende eigenschappen. Ze worden dan ook op verschillende plekken gebruikt. Maar wat maakt deze soorten glas nou zo veilig? Ben je benieuwd naar de belangrijkste kenmerken van deze twee soorten glas? Lees dan verder en kom erachter!

 

Gehard glas

Gehard glas valt onder de term veiligheidsglas. Dit komt doordat gehard glas veel veiliger is dan regulier glas. Wanneer gehard glas breekt, zal het uiteen vallen in honderden kleine stukjes. Deze kleine stukjes hebben ronde vormen en daardoor geen scherpe randen. Regulier glas breekt in grote delen, wanneer het uit elkaar valt. Deze grote delen hebben vaak scherpe randen, waar mensen zich aan kunnen verwonden. Met gehard glas hoef je dus niet bang te zijn dat iemand zich eraan verwond. Ideaal in een huishouden met kleine kinderen. 

 

Gelaagd glas 

Gelaagd glas valt net zoals gehard glas onder de term veiligheidsglas. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee soorten glas. Gehard glas valt bij een breuk uiteen in honderden kleine stukjes. Bij gelaagd glas is dat niet het geval. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glazen platen. Tussen deze platen zit een laag kunststof. Deze laag voorkomt dat het glas uiteenvalt bij een breuk. Als er een breuk ontstaat in gelaagd glas, zal er dus geen gat ontstaan in het glas. Als je op gelaagd glas valt, zal je er dus niet doorheen vallen. Hierdoor wordt de kans op verwondingen kleiner. Doordat het glas zo sterk is, heeft het een hoge inbraakwerende werking 

 

Het verschil 

Gehard en gelaagd glas zijn dus beide veiligheidsglas. Het verschil is de manier van uiteenvallen als ze breken. Gehard glas valt in honderden stukjes uiteen en gelaagd glas zal niet breken als er druk op uitgeoefend wordt. Door deze verschillen, hebben ze ook verschillende gebruiksdoeleinden. Gehard glas wordt vaak gebruikt in autoruiten, bushokjes of douchewanden. Bij deze glazen wanden is het uit veiligheidsoverwegingen, belangrijk dat ze breken als er te veel druk op komt te staan. Bij glazen overkappingen is het belangrijk dat het glas zo lang mogelijk intact blijft, daarom wordt er daarbij vaak gekozen voor gelaagd glas. 

 

Laat je informeren 

Nu je het verschil weet, kun je zelf een keuze maken. Wil je meer informatie over deze twee soorten? Dan kun je een kijkje nemen op de website van Glasgigant. Zij hebben een enorm assortiment aan triple glas en dubbel glas. 

 

https://www.glasgigant.nl/