Nexd media
Image default
Onderwijs

De mogelijkheden van kunstworkshops op school

Kunstworkshops op school

De mogelijkheden van culturele en kunstzinnige workshops op school zijn eindeloos. Je denkt misschien al snel aan theater, dans en beeldende kunst. En terecht: dit zijn niet voor niets de klassiekers. Maar wie bereid is om een beetje buiten de box te denken, ziet al snel dat er veel meer kunstvormen zijn die zich uitstekend lenen voor zowel de basisschool als het middelbaar onderwijs.

Digitale media

Als we aan kinderen en digitale media denken, denken we al snel in termen van tijdverspilling en misschien zelfs telefoonverslaving. Toch hebben digitale media ook een hoop mooie kanten, waaronder een kunstzinnige. Via digitale media komen kinderen niet alleen in aanraking met kunstvormen die aansluiten bij hun leefwereld: ze kunnen hun eigen creaties ook laagdrempelig verspreiden. Dat is wel iets om in de klas even in de spotlight te zetten!

Kunst en techniek

Wie aan techniek denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan kunst. En dat is zonde, want er is een behoorlijke overlap. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van een computergame of het maken van een kunstwerk waarin de leerlingen lampjes of beweging verwerken. Mensen leren het makkelijkst als ze plezier maken en dat geldt in het bijzonder voor kinderen. Het kunstonderwijs is dan ook een fantastische manier om leerlingen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met technische vaardigheden die ze anders misschien niet zo snel op zouden pikken.

Culturele Kunstzinnige Vorming

Het doel van Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) is om leerlingen een brede kennismaking met kunst en cultuur aan te bieden. Op die manier leren leerlingen op jonge leeftijd wat er allemaal is en krijgen ze de kans om zich breed te ontwikkelen. Voor docenten is het natuurlijk onmogelijk om alle kunstvormen te onderwijzen. Door regelmatig een externe partij in te schakelen om workshops te verzorgen in disciplines die je als school niet in huis hebt, maak je het aanbod eenvoudig breed. Zo halen de leerlingen het meeste uit de jaren dat zij CKV volgen. En daar gaat het uiteindelijk om!

https://www.grotebroer.nl