Nexd media
Image default
Electronica en Computers

Hoe groot moet je televisie zijn?

Denk eens even aan je woonkamer. Wat is het centrale punt? Is het toevallig je televisie? Een logische keuze, zo blijkt uit de geschiedenis. Anno 1920 nam het gezin voor het eerst traditiegetrouw elke avond plaats rond de radio. Dat toestel kreeg daarom ook een centrale plek in ieders woonkamer. Vanaf de jaren ’50 werd de radio vervangen door een televisietoestel. Vandaag, bijna 70 jaar later heeft je televisietoestel een enorme evolutie ondergaan, maar is die traditie voor binnenhuisinrichting nog niets veranderd. De huiskamer wordt nog steeds ingericht om onze avond voor de buis zo comfortabel mogelijk te maken!

De ideale afstand tussen jou en je televisie

De band tussen jou en je favoriete, rustgevende avondactiviteit is misschien wel sterk en je wil daar niets tussen laten komen, maar een bepaalde fysieke afstand tussen jou en het toestel is wel aangeraden. De algemene regel hierbij is dat een groter toestel een grotere kijkafstand vereist, terwijl een hogere resolutie wil zeggen dat je dichter bij je scherm kan zitten.

Rekening houden met resolutie

Dit laatste klinkt misschien niet zo logisch, maar is makkelijk te verklaren. Voor televisies heb je keuze uit 3 resoluties: Full HD, Ultra HD en Oled. Bij een Full HD-scherm passen maximaal 1920 x 1080 pixels op je scherm. Meer pixels wil zeggen dat je een scherper beeld hebt en minder kans om de pixels met het blote oog te zien. Dichter bij je televisie zitten doet daarom ook geen afbreuk aan je kijkervaring. Bij een Ultra HD-televisie bestaat je scherm uit 3840 x 2160 pixels. Je beeld is dan 4 keer scherper dan het beeld van een Full HD-scherm. Als je een oled of organic led-scherm in huis haalt, kies je voor de nieuwste technologie. Contrast en zwarte tinten worden heel helder getoond. Een oled-televisie straalt namelijk alleen licht uit als een pixel dat vraagt. Bij zwarte pixels is dit niet nodig, waardoor er een diepzwarte kleur ontstaat die scherp in contrast staat met de wel gekleurde, opgelichte pixels op je beeldscherm. Een ander voordeel van oled is dat je kijkhoek groter is. Dit wil zeggen dat je niet recht voor de buis moet zitten om te genieten van die heldere kleuren en dat duidelijke contrast.

Een simpele formule

Nu je dat weet kan je je toestel een mooi afgemeten plekje geven in je woonkamer. Of je er nu voor kiest om je televisie een opvallende plaats te geven of te laten opgaan in je interieur, de vuistregel voor kijkafstand is steeds een goede richtlijn. De vuistregel stelt dat je gaat kijken naar de diameter van je televisiescherm. Over het algemeen wordt die uitgedrukt in inch en 1 inch is 2,54 cm. Een 55 inch-tv heeft dus een diameter van ongeveer 139 centimeter. 

Bij een Full HD-scherm ga je die afstand vermenigvuldigen met 2 en met 2,5. Die 2 uitkomsten vormen de minimum- en maximum kijkafstand. Voor een Ultra HD-toestel vermenigvuldig je met 1,2 en 1,7 en een oled-televisie bekijk je best op een afstand op 1 tot 1,5 maal de diameter van het scherm. Voor je een toestel uitkiest, meet je dus best eens je woonkamer op. Zo geniet je gegarandeerd van een optimale kijkervaring. Dit zijn uiteraard slechts richtlijnen. Jij weet als geen ander welke afstand je voorkeur heeft. Staar je dus niet blind op de formule, maar hou ze wel in je achterhoofd als leidraad.

https://morelisse.nl/