Nexd media
Image default
Financieel

Wat is beter: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Interesse in een lening afsluiten in Nederland dan kun je bij kredietverstrekkers keuze maken uit persoonlijke leningen en een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening afsluiten geeft je als voordeel dat je zekerheid hebt over je kosten en looptijd. Een doorlopend krediet afsluiten zorgt voor een stukje flexibiliteit, want je kunt de afgeloste geldbedragen opnieuw opnemen. Wat zijn nu de precieze verschillen tussen persoonlijke leningen en een doorlopend krediet?

Wat is het belangrijkste verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Eén van de meest belangrijke verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dus zoals in de inleiding vermeld dat je bij een persoonlijke lening een stukje zekerheid hebt over je kosten. Bij een persoonlijke lening ontvang je direct het geldbedrag op je rekening en betaal je een vast bedrag aan aflossing en rente terug aan de kredietverstrekker. Vooraf kies je hoe lang je wilt doen over het aflossen. Dit noemt men ook wel de looptijd. Het rentepercentage de hele looptijd vast. Zo krijg je inzicht wat de lening je precies kost en wanneer je niet meer hoeft af te lossen. Interesse in goedkoop lenen?

Bij een doorlopend krediet krijg je meer flexibiliteit

Kies je om een doorlopend krediet af te sluiten dan heb je niet veel zekerheid van de kosten. Daar krijg je wel een stukje flexibiliteit voor terug. Bij een doorlopend krediet bespreek je met de kredietverstrekker een bepaald limiet af wat je kunt opnemen. Tot aan het limietbedrag kun je de eerste twee jaar zelf bepalen hoe vaak en wanneer je geld opneemt. Je hoeft alleen de aflossing en de rente te betalen over het geldbedrag wat je opneemt. Dat maakt het dat je bij een doorlopend krediet van tevoren niet zeker weet hoeveel de lening je gaat kosten.

Wat is er goedkoper: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Wil je goedkoop geld lenen dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. De rente van een persoonlijke lening is namelijk een stuk lager dan bij een doorlopend krediet. Ook kan een doorlopend krediet duur worden als je de afgeloste geldbedragen elke keer weer opnieuw opneemt. Het is namelijk zo dat je dan langer rente betaalt. Wil je direct te laagste rente voor je lening vinden dan kun je heel makkelijk op internet persoonlijke leningen en doorlopend krediet met elkaar gaan vergelijken. Op deze manier vind je altijd de laagste rente voor je leningen.