Nexd media
Image default
Woningen

Huis kopen zonder eigen geld

Een huis kopen zonder eigen geld in de hypotheek is weer mogelijk. Soms met weinig spaargeld is mogelijk om een woning te kopen. Een hypotheek zonder eigen geld kan nu de bezichtigingen van huizen dramatisch tegenvallen. Meer dan 80% VAN DE BEZICHTIGINGEN GAAN NIET DOOR. Omdat de hypotheekrentes hoger zijn geworden zijn kopers afgehaakt. Ondanks het woningtekort kan je nu toch een huis kopen zonder spaargeld omdat de aankoopsom vaak lager is dan de taxatiewaarde van het huis.

Huis kopen zonder eigen geld kan nu

Omdat de taxatie hoger is of hetzelfde wordt dan je bod kan je de koste meefinancieren of bijna meefinancieren. Een huis kopen zonder eigen geld in de hypotheek ligt binnen handbereik.

Woning van ouders kopen bespaart ook op eigen geld

Lukt het je niet om zonder eigen geld een huis te kopen? Overweeg eens om het huis van je ouders te kopen. Ouders kunnen makkelijker wat anders kopen omdat ze vaak behoorlijk veel overwaarde hebben. Krijg je een goedkopere prijs dan kan je de woning kopen zonder eigen inleg. Je koopt het huis dan meestal onder de marktwaarde aan. Huis kopen van ouders is mooie oplossing. De taxatiewaarde is dan hoger dan de koopsom die je moet betalen. Hierdoor kan je dus de woning kopen zonder eigen geld.

Banken doen dit meestal niet omdat de woning vaak onder de marktwaarde wordt aangekocht. De meeste kosten kan je via Lexwonen meefinancieren in de hypotheek zodat je zonder eigen geld kan kopen. Financiering van een eigen kind dat ouderlijk huis gebeurd sinds 2019 steeds vaker. Er is dan geen eigen geld nodig voor een huis.

Koop je de woning van je ouders dan kan je zelfs een verbouwing meestal meefinancieren in de hypotheek zonder dat je eigen geld nodig hebt. Aan jou nu de taak om rond te vragen aan bekenden of ze de woning aan jou willen verkopen?

Huis kopen zonder eigen geld en de vraagprijs

Pas op en haal zaken niet door elkaar. De vraagprijs is gewoon een inzetprijs van een huis. Onze bank heeft geen enkele belangstelling voor deze vraagprijs. Het is het geaccepteerde bod ten opzichte van de marktwaarde van de woning, of de financiële ruimte i.v.m. aparte lening,  of u een huis kan kopen zonder eigen geld of met minder eigen geld.

Taxatie van belang voor het eigen geld in hypotheek

Blijkt n.a.v. taxatierapport dat de woning € 20.000,- hoger is? U heeft dan geen of minder eigen geld nodig.  Je kan dan de kosten koper meefinancieren. De hypotheek wordt dan hoger maar een huis kopen zonder eigen geld is dan gelukt.

Voorbeeld meefinancieren kosten in 2022

Jij kan op inkomen € 400.000 hypotheek krijgen. Je ziet een woning te koop staan voor € 300.000,-. Indicatie woningwaarde schatten wij op € 310.000,-.  U doet een bod van € 350.000,-, u heeft in eerste instantie dan € 40.000,- eigen geld nodig. Blijkt nu na de aankoop en de hypotheekaanvraag dat de taxatiewaarde € 30.000,- hoger is? U heeft dan € 30.000,- minder spaargeld nodig. Je kan dan de kosten meefinancieren die je normaal gesproken met eigen geld moet betalen.

Hoe kan ik een huis kopen zonder teveel eigen geld?

Met ouders een huis kopen zorgt er ook voor dat u minder eigen geld nodig heeft. U kan met familie een huis kopen tot 4 personen. Weet u wat handig is? Omdat u met 3 of 4 personen koopt kan u alle kosten samen delen en een duurder huis kopen. Ruimer wonen maar ook minder concurrentie op de woningmarkt zodat u minder hoeft te overbieden. Er komen steeds meer huizen te koop, bieden op een groot huis is makkelijker. Samen bouwen is ook een oplossing, u moet echter wel een kavel zien te krijgen. Hierdoor heeft u een besparing op het eigen geld in de hypotheek.

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering betekend dat je minder hoeft te overbieden, je hebt minder eigen geld nodig. Natuurlijk neem je dan een risico maar met voorbehoud van financiering heb je in 85% van Nederland geen kans.

Hoger bieden hoeft niet meer

Hoger bod bieden was een ideale wijze om te kopen maar kost wel eigen geld. Dit hoeft dus gelukkig niet meer. Het kopen zonder eigen geld is steeds vaker de prioriteit. Woning  kopen zonder eigen middelen kan u nooit alleen opbrengen. Belangrijk in deze is ook de marktwaarde van een woning, die moet je vooraf weten.

Vraagprijs is niet belangrijk

Weet u dat de vraagprijs niets met de marktwaarde heeft te maken? Weet u ook dat als u te hoog een bod uitbrengt dat u nog veel meer eigen geld kwijt bent? Goed inventariseren is belangrijk als je zonder eigen geld in de hypotheek wil kopen.

Hoe weet ik nu de marktwaarde?

De marktwaarde vraagt u GRATIS op via Lexwonen. Zij kijken in het kadaster en naar de verkoopprijzen in die regio. Met nieuwbouw is dit niet nodig. Ga jij een nieuwbouwwoning laten bouwen dan is de koopaannemingsovereenkomst leidend. Aannemer Rhenen, P. van Brenk kan op budget bouwen en dat scheelt je veel geld.

Lening verlaagt hypotheek en verhoogt eigen geld

Het financieren van de hypotheekkosten door een lening verlaagt wel uw maximale hypotheek. LET OP! Dat betekent wel dat u rekening moet houden met uw maximale hypotheek. Ongeveer 5 keer het geleende bedrag krijgt u minder aan hypotheek.  Kijk altijd in de BKR wat u er heeft staan. Een hypotheek met BKR is vaak mogelijk als er een herstelde A, A1 of A2 vermeld staat. Wat dacht u van de volgende oplossing?

Woning kopen met mijn broer of zus

Hypotheek  met broer of zus is een mooie oplossing om samen eigen geld op tafel te leggen zodat u kan kopen. U kan met 4 broers of zussen kopen en het eigen geld bij elkaar sparen. LexWonen regelt ook regelmatig een hypotheek met 2 stellen zodat kosten verdeeld kunnen worden. Lees ook hier hoe je een hogere hypotheek kan krijgen zodat een duurdere woning kan kopen.

Ga je nu met 3 of 4 personen een huis kopen en er moeten 2 huizen verkocht worden? Lees hier alles over de huizenprijzen.

Vraagprijzen woningen stijgen sneller dan de woningwaarde

U ziet dat de vraagprijzen van huizen sneller oplopen dan de waarde van de woningen. U weet dat uw hypotheek 100% is van de waarde van de woning. Meeste banken doen 100% van de koopsom van het huis aan hypotheek, via LexWonen en de banken krijgt u 100% van de marktwaarde. Omdat de waarde van een huis de maximale hypotheek is moet u het verschil tussen de koopsom en woningwaarde apart financieren.

Is het financieren van de kosten koper duur?

De laatste jaren zijn de woningprijzen 6% tot 12% lokaal gestegen. Een financiering van de kosten koper kost geld maar verdien je in de huidige situatie snel terug. Vanaf 1 juli 2021 wordt het lastiger om een lening te krijgen voor de kosten koper. Sinds 2022 is taxatie altijd lager dan de koopsom.  Lees alles over de gewijzigde huizenmarkt vanaf 7 april 2022.

Zonder startkapitaal woonhuis kopen via LexWonen?

LexWonen is erkend aankoopmakelaar en hypotheekadviseur en werft zijn eigen leads door het juiste antwoord te geven op vragen van mensen. Kennis van woningwaarde en hypotheken is essentieel om een huis te kunnen kopen zonder heel veel eigen geld. Verder hebben wij contact met de juiste banken, taxateurs en maatschappijen. Banken en hypotheekadviseurs hebben geen kennis van woningwaarde uitsluitend van Hypotheken. Het wordt vanaf juli 2022 makkelijker om een woning te kunnen kopen zonder eigen geld. Afdingen op een huis zodat je minder eigen geld nodig hebt is plotseling weer mogelijk.

Huis kopen zonder eigen geld mogelijk

Starters kunnen huis kopen zonder eigen geld door:

  1.  of de kosten koper meefinancieren in de hypotheek door juiste aankoopsom onder de taxatiewaarde, dus minder spaargeld nodig
  2.  de hypotheekkosten apart financieren zodat u een huis kan kopen zonder eigen geld
  3.  door met 3 of 4 familieleden een huis te kopen
  4.  een combinatie van de 3 bovenstaande oplossingen zodat een hypotheek zonder eigen geld kan, maar wel bij de juiste bank

Startkapitaal voor de hypotheek was de laatste jaren actueel en een van de grootste problemen voor starters.  LexWonen helpt huizenzoekers, let op dat kopen met meerdere personen zoals familie in 1 klap uw probleem kan oplossen. Ook een huis kopen met vrienden tot 4 personen is mogelijk zodat u samen het eigen geld kan verdelen.

Belangrijke punten als u een huis wil kopen met minder eigen geld

Wat u moet weten?

Huis kopen met minder eigen geld kan uitsluitend als u alles van de woning weet. Dit moet ook nog eens snel gebeuren. U krijgt namelijk geen 10 dagen de tijd om alles uit te zoeken. Ondanks dat er minder bezichtigingen zijn wil de makelaar de vaart er wel inhouden.  LexWonen helpt u omdat wij de connecties hebben. Belangrijk is dus dat u ons later alle belangrijke informatie betreffende uw inkomens verstrekt. Heeft u hierboven het invulformulier ingevuld u krijgt direct de uitslag voor hoeveel geld u kan kopen. Wonen in een fijn huis  zonder eigen geld kost tijd.