Nexd media
Image default
Woningen

Hoe je de juiste hypotheek kiest voor jouw specifieke situatie

Hypotheken zijn er in veel verschillende soorten en maten. Welke hypotheekvorm het beste bij jou past en wat je maximale hypotheek precies inhoudt, is zo snel niet te zeggen. Dit is van een hele hoop factoren afhankelijk. Wist je dat je maximale hypotheek van meer dan alleen je inkomen afhankelijk is? Zaken als rente en rentevaste periode spelen ook een grote rol. De rentevaste periode kun je bijvoorbeeld zelf kiezen. Doorgaans geldt dat bij een rentevaste periode van 10 jaar je het meeste kunt lenen. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een startersregeling. Deze geven starters een steuntje in de rug om hun eerste huis te kopen. Als voldoende lenen op basis van inkomen alleen niet lukt, kan deze regeling helpen het tekort op te vullen. Kortom: er zijn nogal wat factoren om rekening mee te houden. Hypotheekadvies in Apeldoorn op maat? Kies voor Wunderink Verzekeringen.

Je hypotheek kiezen
Bij het aanvragen van een hypotheek wordt gekeken naar je inkomen, maar ook uitgaven. Heb je bijvoorbeeld schulden? Heb je al een woning en wil je die verkopen? Dan wordt de huidige (markt)waarde van je woning ook meegenomen in de berekening. De website van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) helpt je met behulp van een Persoonlijk Budgetadvies. Dit advies geeft een nauwkeurige indicatie van kosten aan de hand van een plethora van factor. Het systeem brengt ook kosten in kaart die jij nog niet kende en vult de gaten in je kennis op. Bij het kopen van een woning moet je ook rekening houden met de eventuele kosten van verbouwing. Een hypotheekadviseur helpt je met het maken van voorbeeldberekeningen van de verwachte maandlasten aan de hand van rente, de rentevaste periode, de looptijd van de hypotheek, de aflossing en de verzekeringen.

Aflossing en de voorwaarden
Het aflossen van je hypotheek kan met behulp van meerdere hypotheekvormen. Je hebt bijvoorbeeld lineaire hypotheken, annuïteitenhypotheken en combinaties van beiden. Een nieuwe hypotheek dient in 30 jaar tijd volledig afgelost te zijn. Waarom? Omdat de hypotheekrente anders niet van de belasting is af te trekken. Een kortere looptijd betekent hogere maandlasten, maar houdt ook in dat je minder lang rente hoeft te betalen. Je loopt het risico dat je hypotheekrente na verloop van tijd zal stijgen, wat hogere maandlasten tot gevolg heeft. Dit risico kun je enigszins indammen met het bepalen van de rentevaste periode. Belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden zijn de geldigheid van de hypotheekofferte, de rentevaste periode, het risico op het betalen van een boete als je gaat verhuizen en meer. Een hypotheekadviseur helpt je alle risico’s inzichtelijk te maken.

https://wunderinkverzekeringen.nl/hypotheekadvies-apeldoorn