Nexd media
Image default
Gezondheid

Hoe kun jij burn-out verschijnselen leren herkennen?

Hoe kun jij burn-out verschijnselen leren herkennen?

Tegenwoordig lopen steeds meer medewerkers het risico om een burn-out op te lopen. Dit komt vooral doordat er telkens meer van ons gevraagd wordt en wij goed willen presteren op het werk. Soms lopen wij onszelf voorbij en worden de signalen die ons lichaam ons geeft genegeerd. Des te langer de stress die je intern voelt genegeerd wordt, des te groter de kans is dat je in een burn-out beland. Wat is een burn-out precies en hoe kun je de signalen van een burn-out leren herkennen? In deze blog gaan we dieper op deze vragen in.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is erg vervelend en kan iedereen overkomen. Het betekent letterlijk dat je opgebrand bent en dat jij jezelf hard voorbij bent gelopen. Wanneer je lange tijd stress op het werk ervaart door de hoge werkdruk die er heerst, kan dit resulteren in een burn-out. Stress is de basis en het verlies van energie en plotseling niets meer kunnen uitvoeren is het gevolg ervan. De term is voor het eerst gebruikt in 1974, tot nu toe is er aardig wat onderzoek naar gedaan maar de experts weten nog lang niet alles over deze aandoening. Dat komt omdat er zowel mentaal als fysiek negatieve gevolgen zijn, die met allerlei andere factoren samenhangen. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat er twee verschillende soorten burn-outs bestaan. De overbelaste burn-out krijg je wanneer je veel te veel energie en tijd in je werk stopt maar je er helemaal niets voor terugkrijgt. Je bent zo hard aan het werk, dat jij jezelf letterlijk en figuurlijk kapot werkt. De andere vorm is de onderbelaste burn-out. Deze ontstaat juist wanneer jij te lang in een niet-stimulerende werkomgeving zit waarbij je geen voldoening uit je werk haalt. Deze vorm wordt ook wel de bore-out genoemd.

 

Deze verschijnselen wijzen vaak op een burn-out

De symptomen van stress en een burn-out zijn vaak overduidelijk te merken. Je lichaam geeft je continu signalen dat je te ver gaat, maar daar wil je niets van weten. Juist doordat je de signalen negeert en alsnog doorgaat, ontstaat de burn-out. Je kunt een mogelijke burn-out herkennen aan de volgende verschijnselen: chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid, verlies van eetlust, angstige gevoelens, lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en kortademigheid, geen plezier meer kunnen ervaren, intense woede, onthechting en gebrek aan productiviteit. Je hoeft niet van alle symptomen last te hebben, voordat je van een burn-out kunt spreken. Een paar symptomen of in combinatie met andere klachten kunnen ook op een burn-out duiden.

https://liberi.nl/