Nexd media
Image default
Woningen

Tips voor een warmer huis

Sommige mensen hebben bijna het hele jaar door de verwarming aanstaan en anderen trekken liever een dikke trui aan. Hoe dan ook: door je woning goed te isoleren, kun je op lange termijn heel wat energiekosten besparen. Zeker als de winter weer in aantocht is, is het fijn als je woonruimte lekker warm blijft. Tegenwoordig zijn alle huizen wel goed geïsoleerd, maar er zijn uitzonderingen. Vind jij je huis toch best fris? Er zijn manieren waarop je heel gemakkelijk zelf je huis kunt isoleren. Welke dit zijn, lees je hier!

 

Openingen en gaten

Via verschillende openingen en gaten in het huis, kan koude lucht naar binnen komen en warme lucht naar buiten. Meestal gebeurt dit via deuren, ramen, ventilatiesystemen, maar ook via bijvoorbeeld de brievenbus. Als je merkt dat hier veel tocht langskomt, kun je er voor kiezen om deze af te schermen met speciale tochtstrips. Hiermee sluit je kieren en gaten af en zorg je ervoor dat er minder warme lucht verloren gaat.

 

Verwarming

Dit klinkt erg logisch, maar als het écht te koud is in huis kun je toch het beste de verwarming aanzetten. Om de warme beter in huis te verspreiden kun je ook reflecterende folie achter de radiatoren plaatsen. Zo geven ze meer warme af aan de woonruimte en gaat de warmte niet verloren via de muren. Zorg hiernaast ook voor een goede CV-ketel met warmtewisselaar. Een warmtewisselaar kan worden gezien als het hart van de CV-ketel. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte die de verbranding van gas afgeeft wordt gebruikt voor het verwarmen van water, zonder dat de twee met elkaar in aanraking komen.

 

Isolatie huis

Als je huis goed geïsoleerd is, zul je meer warmte vasthouden. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Zo kun je de binnenzijde of buitenzijde van het dak laten isoleren met dakpanelen. Maar het is ook mogelijk om de muren of je zoldervloer te laten isoleren. Besef je wel dat dit een klusje is waar je goed de tijd aan moet besteden. Als de isolatie niet goed wordt geplaatst, is ten eerste je huis niet goed geïsoleerd, maar ten tweede kan verkeerde isolatie ook rotplekken veroorzaken of lekkage. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom is het aan te raden om de isolatie te laten uitvoeren door een professional. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waar je gebruik van kunt maken. Elk materiaal heeft zo weer zijn voor en nadelen, daarom is het goed dat je je hier van te voren goed in verdiept.