Nexd media
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is een standaard operating procedure?

De standaard operating procedure (SOP) is een tool die medewerkers helpt hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. SOP is een digitale werkinstructie die die gedetailleerde beschrijft hoe verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Dit wordt gedaan door het visueel ook vorm te geven, zodat het toegankelijk is voor iedereen. Het laat bijvoorbeeld zien hoe een machine schoongemaakt moet worden of hoe een productiehal ingericht moet worden. Door gebruik te maken van de standaard operating procedure wordt alle informatie digitaal bij elkaar gebundeld, zodat het toegankelijk voor iedereen is.

Welke bedrijven gebruiken de standaard operating procedure

Bedrijven die de standaard operating procedure gebruiken zitten vaak in sectoren die bepaalde processen en procedures vaak moeten herhalen en controleren. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan klinische studies, de farmaceutische industrie en fabricage industrie. In deze industrieën  wordt door bedrijfsleiders vaak kostbare tijd verspilt met het zoeken van bepaalde werkinstructies voor nieuwe werknemers. Door dit te digitaliseren in de standaard operating procedure is de nodige informatie altijd toegankelijk voor iedereen en snel te vinden.

De voordelen van een SOP

  • Efficiënt: Door gebruik te maken van de SOP krijgt u altijd alle informatie over machines en apparaten. Hierdoor kan het onderhoud op tijd worden uitgevoerd, waardoor er minder kans is dat de productie moet worden stilgelegd. Door machines en apparaten in goede staat te houden, kunnen efficiëntere werkprocessen worden uitgevoerd.
  • Actualiteit: Door de SOP bij te houden, kunt u eenvoudig bijsturen. Hierdoor is de informatie in digitaal altijd up-to-date.
  • Veiligheid: SOP dragen bij aan een veilige werkomgeving doordat alle medewerkers in het bedrijf de veiligheidsinstructies kennen. Zo kunnen ze altijd zien welke middelen er worden gebruikt en weten ze hoe ze moeten handelen in geval van nood.

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/