Nexd media
Image default
Gezondheid

Wat betekent holistisch eigenlijk?

Simpel gezegd, de term ‘holistisch’ verwijst naar het behandelen van de volledige persoon. Dit omvat iemands financiële, sociale, spirituele, emotionele en mentale gezondheid. De gezondste, gelukkigste versie van onszelf kan ontstaan ​​wanneer de geest, het lichaam en de ziel worden aangesproken. Holistisch betekenis is afhankelijk van hoe je een goed afgerond persoon kunt zijn door voor jezelf en anderen te zorgen.

Integratieve fysieke gezondheid

De meeste mensen denken aan hun lichamelijke gezondheid als ze denken aan gezond zijn. Ons welzijn hangt af van verschillende factoren, waaronder slaap, dieet, lichaamsbeweging, hormonen, lichamelijke opvoeding en verslaving. Externe en omgevingsvariabelen kunnen ook een impact hebben op onze algemene gezondheid. Bij het werken met mensen houden therapeuten rekening met al deze facetten van lichamelijk welzijn en treden ze zelfs op als verantwoordelijke partner. Bij ZoMa leer je meer over hoe je een holistisch leven kunt leiden.

Emotioneel welzijn is holistisch

Onze dagelijkse stemmingen en gevoelens worden ons emotionele welzijn genoemd. Het vergroten van ons bewustzijn van onze emoties en hoe deze onze acties, relaties en levens beïnvloeden, is een belangrijk onderdeel van de focus van counseling op emotioneel welzijn. Door stressverminderingstechnieken aan te bevelen en mindfulness te leren, kunnen therapeuten ook een impact hebben op het emotionele welzijn van andere mensen.

Integratieve geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid houdt zich bezig met onze cognitieve capaciteiten, die een enorme impact hebben op hoe onze hersenen werken en de andere facetten van welzijn. Simpel gezegd, het gaat erom te begrijpen hoe en waarom ons brein werkt zoals het werkt. Het is belangrijk om zowel de genetische als de omgevingsdeterminanten van geestelijke gezondheid in overweging te nemen. Een diepgaand onderzoek van iemands leer-, probleemoplossende en gedragspatronen zijn cruciale aspecten van de geestelijke gezondheid waarmee rekening moet worden gehouden bij counseling.

Integratieve sociale gezondheid

Volgens onderzoek hebben de gelukkigste mensen op aarde een sterke band met hun vrienden, familie en gemeenschap. Door mensen te leren over gezonde grenzen, hoe deze te gebruiken in hun bestaande relaties, en praktisch advies te geven over hoe te communiceren (en niet te communiceren) met anderen, kan een holistische therapeut gezonde verbindingen erkennen en bevorderen.

Spirituele holistische gezondheid

De verbinding tussen de innerlijke ziel van een persoon en de grotere wereld is de sleutel tot het bepalen van hun niveau van spirituele gezondheid. Naast iemands geloof en religie omvat spiritueel welzijn vaak natuur, meditatie en dienstbaarheid. In vrede zijn met jezelf kan essentieel zijn voor de algemene gezondheid, dus holistische counseling zou dit onderwerp moeten behandelen.

Uitgebreide financiële gezondheid

Geld is een belangrijke bron van stress in onze samenleving. Bij het evalueren van de doelen en behoeften van een klant, zou het een slechte dienst zijn om financiële gezondheid uit te sluiten. Zelfrespect, relaties en lichamelijke gezondheid worden allemaal beïnvloed door financiën. Counsellors kunnen advies geven over het opstellen van een budget, optreden als verantwoordingspartner en zich verdiepen in de emotionele drijfveren van iemands uitgaven en spaarneigingen.