Nexd media
Image default
Aanbiedingen

Do’s en don’t van mest in je tuin

Do’s en don’t van mest in je tuin 

Veel mensen weten vaak wel dat het belangrijk is om je tuin te bemesten maar weten eigenlijk niet persé waarom. Net als mensen en dieren hebben planten en bloemen ook voeding nodig om te kunnen groeien. Deze voedingsstoffen halen de planten en bloemen uit de bodem waarin ze geplant zijn. De voedingsstoffen raken net als iedere bron waaruit geput wordt, op een gegeven moment op. Het bemesten van je tuin is nodig om ervoor te zorgen dat de voedingstoffen in de bodem niet opraken en je planten en bloemen goed kunnen blijven groeien. 

 

Timing

Voor het bemesten van je tuin is het goed om naar de periode in het jaar te kijken. Planten en bloemen hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, het is daarom goed om mest toe te voegen aan de bodem op de momenten dat de planten en bloemen ook daadwerkelijk groeien. Je kunt je dus voorstellen dat bemesten in de winter niet zo veel zin heeft. Het beste moment om je tuin te bemesten is het voorjaar. Wanneer de planten in je tuin beginnen met ontwikkelen kunnen ze wel wat extra steun gebruiken. 

 

De mestsoort kiezen 

Er zijn verschillende soorten mest dus het is verstandig om goed na te denken welke mest je wil gebruiken voor jouw tuin. In principe is de voornaamste keuze tussen kunstmest en organische mest. Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen. Doordat kunstmest direct begint met werken kun je de kunstmest het best gebruiken wanneer jouw planten een echte boost kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld na het snoeien of maaien. Doordat het niet uit organische materialen bestaat kan te veel kunstmest funest zijn voor de wortels van de planten, het is dus erg belangrijk om voorzichtig te zijn met de dosering. Organische meststoffen zijn favoriet voor de lange termijn omdat deze zijn samengesteld uit natuurlijke voedingsstoffen. Planten breken de stoffen eerst af tot mineralen en daardoor duurt het langer voordat de planten de voedingsstoffen op kunnen nemen. De werking zet wel veel langer voort en is beter voor de gezondheid van de plant. Meer informatie over bemesting? Neem eens een kijkje op de pagina “Bemesten van je moestuin | Ecostyle”. Als echte specialist op het gebied van groen en tuinieren hebben ze een antwoord op al jouw tuinvragen.

https://ecostyle.nl/moestuin/moestuin-bemesten