Nexd media
Image default
Gezondheid

Berberine supplementen: welke voordelen zijn bekend?

Berberine supplementen zijn bekend om de krachtige effecten op verschillende aspecten van de gezondheid, vooral op de bloedsuikerbeheersing, is een gele verbinding die voorkomt in de wortels, stengels, bladeren en schors van verschillende planten.

Berberine kent een lange gebruiksgeschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde, maar tegenwoordig heeft de moderne wetenschap de indrukwekkende voordelen ervan ontdekt en bevestigd. Dus wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke gezondheidsvoordelen van berberine?

Hoe werken berberine supplementen?

Een berberine supplement wordt via de mond ingenomen en vervolgens naar de bloedbaan getransporteerd, voordat het in de lichaamscellen terechtkomt. Het bindt zich aan verschillende “moleculaire doelen” (ook wel cel- of weefselstructuren genoemd) in de cellen en verandert hun functie. Dit is vergelijkbaar met hoe farmaceutische geneesmiddelen werken.

Voordelen berberine

De grootste voordelen van berberine is dat het cholesterolverlagend werkt, wat de gezondheid van het hart kan verbeteren. Het kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen – diabetes type 2 voorkomen – bacteriën bestrijden en helpen bij de spijsvertering, en zou zelfs kunnen helpen bij gewichtsverlies. Berberine is een van de weinige supplementen waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het net zo effectief kan zijn als een geneesmiddel.

Wat zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van berberine?

Eén op de 10 Belgen heeft diabetes – 90 tot 95 procent daarvan heeft type 2. Veel studies tonen aan dat berberine de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 aanzienlijk kan verlagen. Onderzoek suggereert dat de krachtige verbinding dit doet door:

  • Het verhogen van de insulinegevoeligheid
  • Het bevorderen van de insulineproductie
  • Het reguleren van het metabolisme
  • Het verhogen van de glycolyse of de afbraak daarvan
  • Vermindering van de glucoseproductie in de lever
  • Verhoging van de productie van stikstofmonoxide, dat helpt bij het verwijden van slagaders
  • Vertraging van de opname van koolhydraten uit de darmen

Een bonusvoordeel is de betaalbaarheid. Berberine supplementen zijn meestal goedkoop, waardoor ze voor velen een aantrekkelijke optie zouden kunnen zijn.

Berberine goed tegen hartziekten

Een belangrijke doodsoorzaak zijn hartziekten, en een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke boosdoener. Wat blijkt: van Berberine is aangetoond dat het veel zaken verbetert die daartoe leiden.

LDL-cholesterol: LDL is het “slechte” cholesterol dat zich hecht aan de bloedvaten en de kans op gezondheidsproblemen vergroot. Berberine zou het LDL-cholesterol verminderen. “In een meta-analyse van zes proeven zagen 229 patiënten met een hoog cholesterolgehalte die tussen de 900-1.500 mg berberinesupplementen per dag namen, verbeterde LDL-cholesterolwaarden met verlagingen van 20-50 mg/dL (ongeveer 25 procent vermindering ten opzichte van de uitgangswaarde)….” Lees meer over hoe berberine LDL kan verlagen.

HDL-cholesterol: Berberine kan helpen bij hyperlipidemie, door het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen en tegelijkertijd het HDL (“goede” of “held”) cholesterol te verhogen. Volgens Natural Medicine – “Klinisch onderzoek toont aan dat het oraal innemen van berberine, alleen of in combinatie met andere ingrediënten, het totale cholesterol, het low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol en triglyceriden verlaagt, en het high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol verhoogt.

Voordeel voor je bloeddruk dankzij berberine

Hypertensie: Het kan ook extra voordelen hebben voor het verlagen van de bloeddruk wanneer het gebruikt wordt in combinatie met amlodipine (een geneesmiddel dat gebruikt wordt om hoge bloeddruk te helpen behandelen). Uit een meta-analyse blijkt dat het dagelijks innemen van 0,9 gram berberine, in combinatie met amlodipine, gedurende twee maanden de systolische bloeddruk met 5 mmHg en de diastolische bloeddruk met 2 mmHg verlaagt, vergeleken met het innemen van amlodipine alleen.

Berberine helpt je met afvallen 

Berberine kan ook effectief zijn bij het kwijtraken van die ongewenste kilo’s. Studies hebben aangetoond dat het aanzienlijk gewichtsverlies kan veroorzaken en allerlei gezondheidskenmerken kan verbeteren. In een onderzoek van drie maanden bijvoorbeeld, zagen degenen die driemaal daags 500 mg berberine innamen, remissie van het metabool syndroom en een kleinere taille.

In een ander onderzoek namen 37 mannen en vrouwen met het metabool syndroom drie maanden lang driemaal daags 300 mg berberine. De deelnemers lieten hun body mass index (BMI) dalen van 31,5 naar 27,5. Ze verloren ook buikvet en zagen een betere algehele gezondheid.

Berberine, bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, kan het darmmicrobioom ondersteunen en in balans houden. Een gezonde darmflora kan veel gebieden van onze gezondheid beïnvloeden.

Voordelen van berberine voor je bloedsuiker

Berberine kan een aantal metabole kenmerken verbeteren bij vrouwen met de hormonale stoornis PCOS (Polycysteus Ovarieel Syndroom). Van het innemen van berberine is vastgesteld dat het mogelijk de bloedsuiker verlaagt, het cholesterol- en triglyceridengehalte verbetert, het testosterongehalte verlaagt en de verhouding tussen taille en heup verlaagt bij mensen met PCOS.

Vruchtbaarheid: Hoewel meer onderzoek nodig is, wordt gedacht dat de verbinding voordelen biedt, waaronder verbeterde vruchtbaarheid en een lager risico op metabole complicaties die met deze aandoening gepaard gaan. Een studie gepubliceerd in Clinical Endocrinology toonde aan dat vrouwen die berberine namen hogere zwangerschapspercentages hadden dan degenen die een insuline-gevoeligmakend medicijn (Metformine) namen.

Verhoging van de insulinegevoeligheid: Veel vrouwen met PCOS hebben doorgaans insulineresistentie, wat betekent dat hun cellen niet goed reageren op insuline, zodat de insulinespiegel en de bloedsuiker kunnen stijgen. Onderzoek toont aan dat berberine een rol kan spelen bij de behandeling van insulineresistentie door de productie en activiteit van het lichaam te verhogen van de verbindingen waarvan bekend is dat ze helpen de insulinegevoeligheid te minimaliseren.

Hoewel is aangetoond dat berberine een aantal gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk te onthouden dat het bewijs nog beperkt is. Zorg er dus voor dat je met je zorgverlener praat over supplementen die je van plan bent in te nemen.

Hoe neem ik berberine supplementen?

Berberine zit meestal niet in voedsel dat we eten, maar kan als supplement worden ingenomen. Een berberine supplement biedt ondersteuning van de glucosestofwisseling en cardiometabolisch evenwicht. Deze aangepaste formulering bevat berberine samen met alfa liponzuur ter ondersteuning van een goede insulinefunctie en druivenpitextract voor extra antioxidanten.