Nexd media
Image default
Afvalverwerking

Alles over gebroken betonpuin

Voor de aanleg van een tuin is de kans groot dat je gebroken betonpuin moet bestellen. Maar wat is dat nu precies? En wat zijn de eigenschappen van dit bouwmateriaal. Je leest er alles over op deze pagina.

Wat is gebroken betonpuin?

Gebroken betonpuin ontstaat door het slopen van betonplaten en betonwanden. Het puin wordt gezuiverd, zodat het voor 100% uit betonstukjes bestaat. Dit betongranulaat mag je niet verwarren met mengpuin, dat voor de helf uit beton en de helft uit ander puin bestaat. Het is veel sterker dan mengpuin. 

Gebroken betonpuin is verkrijgbaar in verschillende formaten: bijvoorbeeld 0/20, 0/40, 4/20 en 20/40. Deze cijfers verwijzen naar de korrelgrootte. Het formaat hangt samen met de toepassing.

Goed om weten : 1 kubieke meter betonpuin weegt ongeveer 1700 kg. Meestal wordt het geleverd in volumes vanaf 500 kg (in een big bag) of per ton (in containers, ter plaatse gestort). 

Toepassingen

Er zijn verschillende toepassingen voor betonpuin. Meestal wordt het gebruikt voor als waterdoorlaatbare fundering onder betonverhardingen, zoals opritten of tuinpaden. Soms wordt het als aanvulling in vers beton toegevoegd. Ook voor tijdelijke wegen op een werf is dit materiaal geschikt. Het is namelijk sterk, stabiel en gaat de groei van onkruid tegen. Belangrijk is wel dat je de laag goed aantrilt. 

Prijzen

De kostprijs van gebroken betonpuin is afhankelijk van allerlei factoren. Eerst en vooral het volume. Bij grotere hoeveelheden krijg je meestal een mooie korting op de prijs per ton. Daarnaast is er nog de afstand. Omdat betongranulaat vrijwel altijd geleverd wordt, spelen de transportkosten ook een rol. Tenslotte is er simpelweg een prijsverschil tussen aanbieders. Het loont dus om bij meerdere leveranciers een prijs op te vragen. 

Wat als je zelf betonpuin hebt? 

Heb je zelf betonpuin door afbraakwerken (bijvoorbeeld van een betonplaat van een woning of garage)? Dan is de makkelijkste oplossing het huren van een afvalcontainer voor betonpuin. Die wordt door de verhuurfirma opgehaald. Nadien wordt de inhoud machinaal verwerkt tot gebroken betonpuin in het juiste formaat. 

 

https://www.remondisdepoorter.be/nl/