Nexd media
Image default
Business / Business Services

Goudprijs per gram

De economie van een samenleving steunt altijd op vraag en aanbod. Hoe veel vraag hebben mensen naar producten en diensten en wat wordt er door onder andere fabrikanten aangeboden. Op basis hiervan wordt vervolgens een prijs bepaald. Maar logischerwijze is er nooit altijd evenveel vraag en aanbod. Dingen als een economische crisis of een tekort aan grondstoffen kunnen voor schommelingen zorgen, waardoor de prijs verandert.

 

Zo werkt het ook met goud. De goudprijs, of goudkoers, is niet constant. Bij goud of andere edelmetalen zoals zilver is het zelfs zo erg dat per dag de prijs verandert. Om een goed overzicht te houden van de goudkoers is het handig om goudprijs grafieken goed in de gaten te houden en te analyseren. De prijsvorming vindt plaats op meerdere plekken in de wereld, de belangrijkste plaatsen zijn Londen en New York.

 

Troy ounce goudkoers

Omdat goud zo’n waardevol product is, maken we gebruik van de goudprijs per gram. Op de wereldmarkt wordt de goudprijs uitgedrukt in Troy ounce, dit is iets meer dan 31,1 gram. Een kilo goud is ongeveer 32 Troy ounce. In Europa worden deze prijzen logischerwijze in euro’s weergegeven en per kilogram.

Behalve het gewicht moet men bij de goudprijs ook rekening houden met het aantal karaat. Zo bevat een 8 karaat sieraad bijvoorbeeld 33,3% goud maar een 20 karaat sieraad bevat 83,3% goud. In een 20 karaat product zit dus meer gram goud en dus is dit sieraad meer waard.

 

De goudprijs is constant in beweging. In plaats van gelijk uw goud te verkopen als u ervan af wilt, is het een beter idee om grafieken te bestuderen. Als u eenmaal snapt hoe de grafieken werken, kunt u hier veel waardevolle informatie uit halen. Bijvoorbeeld hoe de goudprijs reageert in tijden van crisis en kunt u dus wachten met het verkopen van uw goud totdat de goudprijs per gram gunstig voor u uitpakt.